Bezwaarbrief laten maken!
Als je bezwaar wilt maken tegen het beleid rondom betaald parkeren in Hilversum, helpen wij je graag! Een van onze medewerkers van het collectief kan je ondersteunen bij het opstellen van de brief. Dit document kun je vervolgens gebruiken als basis document om je bezwaar in te dienen bij de gemeente. Dus doe ook mee en laat je stem horen! De brief is slechts een concept en kan naar wens worden aangepast, zodat het ook past bij de bezwaaraanvrager.
Zo werkt het:
Doe dit nu via https://stopbetaaldparkerenhilversum.nl/cms/genereerbrief/
Let op: Gemeente Mag Bezwaar Niet Zomaar Afwijzen
De gemeente probeert een bezwaarbrief af te wimpelen, maar dit is niet zomaar mogelijk. Het is belangrijk dat bezwaarprocedures zorgvuldig worden nageleefd en dat inwoners een eerlijke kans krijgen om hun standpunten toe te lichten. Het is daarnaast belangrijk om te melden dat we hiermee ook een signaal willen afgeven richting de politiek dat dit totaal niet conform het juiste proces is verlopen. Ook als de bezwaartermijn is verlopen, is het een protest stem die je hiermee kunt laten horen
Hieronder leggen we uit waarom een bezwaar niet zomaar kan worden genegeerd.
Bezwaar Op Tijd Ingediend
Een veelvoorkomend argument van gemeenten is dat een bezwaar te laat zou zijn ingediend. Echter, volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb) begint de bezwaartermijn pas de dag na de officiële publicatie van het besluit. Dit betekent dat het niet gaat om de datum waarop een besluit is genomen, maar om de dag waarop het besluit bekend is gemaakt op de voorgeschreven manier.
Daarnaast geldt volgens artikel 6:9 van de Awb dat een bezwaar tijdig is ingediend als het voor het einde van de termijn is verzonden en binnen redelijke termijn is ontvangen. Een eventuele vertraging in de interne verwerking bij de gemeente doet hier niets aan af. Ontvangstbevestigingen en verzendbewijzen zijn hierbij leidend.
Redelijke Aanvullingstermijn
Soms vraagt de gemeente aanvullende informatie om een bezwaar in behandeling te nemen. Hier geldt dat inwoners een redelijke termijn moeten krijgen om hun bezwaar aan te vullen, zeker als de zaak complex is en grote gevolgen heeft. Het is gebruikelijk dat hiervoor een extra periode van vier weken wordt toegekend.
Factoren zoals de timing van de publicatie, vakantieperiodes en persoonlijke omstandigheden (zoals werk en mantelzorg) moeten hierbij meegewogen worden. Een gemeente kan niet zomaar een korte termijn stellen zonder rekening te houden met de realiteit van de bezwaarmaker.
Invoering en Bezwaarbehandeling
Bij grootschalige beleidswijzigingen, zoals veranderingen in parkeerbeleid, moet de gemeente ook rekening houden met de invoeringsplanning en de behandeling van bezwaren. Dit voorkomt dat bepaalde groepen inwoners onevenredig worden benadeeld.
Invoeringsplanning: Oost 1 juli 2024
Zuid en Sportpark 1 november 2024
Oude Haven en Bedrijventerrein Zeverijnstraat 1 februari 2025
Raadhuis en Noord 1 mei 2025
De gemeente dient deze planningen in acht te nemen en zorgvuldig te werk te gaan bij de behandeling van bezwaren.
Conclusie
De gemeente kan een bezwaar niet zomaar afwijzen op basis van onjuiste termijnen of formele details. Het is belangrijk dat inwoners goed geïnformeerd zijn over hun rechten en weten dat zij recht hebben op een eerlijke en zorgvuldige behandeling van hun bezwaar. Heb je een vergelijkbaar probleem? Zorg ervoor dat je bezwaar goed gedocumenteerd is en laat je niet zomaar afwimpelen!